DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

echilibru

Ads by Google:

Echilibru ≠ dezechilibru

ECHILÍBRU s. n. 1. stare a unui corp supus acţiunii unor forţe sau efecte care se anulează reciproc fără să-i schimbe starea de mişcare sau de repaus. 2. (biol.) însuşire a organismelor sau a grupurilor de organisme de a se autoreînnoi. o ~ ecologic = stare a unui mediu natural în care compoziţia faunei şi a florei rămâne aproape constantă. 3. proporţie, raport just între lucruri opuse. o ~ de forţe = situaţie în care mai multe puteri, de tărie aproximativ egală, se echilibrează ca influenţă şi dominaţie în lume; ~ bugetar = stare a unui buget în care veniturile sunt egale cu cheltuielile. 4. (psih.) senzaţie de ~ = senzaţie care reflectă poziţia şi mişcările corpului în spaţiu. 5. (fig.) stare de linişte, de armonie, de stabilitate sufletească. (< fr. équilibre, lat. aequilibrium)

ECHILÍBRU s. 1. stabilitate. (Se asigură ~l navei.) 2. cumpănă, cumpăneală, cumpănire. (A se afla în poziţie de ~.) 3. (rar) statică. (Tulburări de ~.) 4. v. armonie.

echilíbru s. n. (sil. -bru), art. echilíbrul; pl. echilíbre

ECHILÍBR//U ~e n. 1) Stare a unui corp care este supus acţiunii unor forţe fără a-i schimba poziţia. 2) Poziţie verticală sau atitudine stabilă a unui corp în spaţiu. 3) Concordanţă între lucruri opuse sau diferite. 4) fig. Stare de linişte sufletească. [Sil. -li-bru] /<fr. équilibre, lat. aequilibrium

ECHILÍBRU s.n. 1. Stare a unui corp supus acţiunii unor forţe sau efecte care se anulează reciproc fără să-i schimbe starea de mişcare. ♦ (Fil.) Teoria echilibrului = concepţie potrivit căreia în mecanismul procesului dezvoltării este esenţială starea de echilibru între obiectul în dezvoltare şi mediul ambiant. 2. (Fig.) Stabilitate a unei situaţii, a unei stări sufleteşti etc. ♢ Echilibru bugetar = stare a unui buget în care veniturile sunt egale cu cheltuielile. [Pl. -re, -ruri. / cf. fr. équilibre, it. equilibrio, lat. aequilibrium < aequus – egal, libra – balanţă].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten