DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

echivalent

Ads by Google:

ECHIVALÉNT, -Ă, echivalenţi, -te, adj., s.n. I. Adj. (Adesea substantivat) Care are aceeaşi valoare, acelaşi efect, aceeaşi semnificaţie sau acelaşi sens cu altceva. ♦ (Despre figuri geometrice) Care are aceeaşi suprafaţă sau acelaşi volum cu altă figură, fără a fi identică cu aceasta. II. S.n. 1. Mărime, număr etc. care caracterizează egalitatea sau echivalenţa, dintr-un anumit punct de vedere, a două efecte sau a două acţiuni. 2. Marfă care, având înglobată în ea aceeaşi cantitate de muncă socială cu o altă marfă, serveşte la exprimarea valorii acesteia din urmă. ♢ Echivalent general = marfă care serveşte la exprimarea valorii tuturor celorlalte mărfuri, îndeplinind rolul de bani. – Din fr. équivalent, lat. aequivalens, -ntis.

ECHIVALÉNT, -Ă I. adj. 1. (şi s.) care are aceeaşi valoare, semnificaţie, acelaşi efect cu altceva. 2. (despre figuri, corpuri geometrice) cu aceeaşi arie, fără a coincide ca formă. II. s. n. 1. cantitate de materie, de forţă etc. egală cu o alta. 2. mărime, număr, etc. care caracterizează egalitatea de valoare sau de semnificaţie a două efecte sau acţiuni. 3. marfă care, având înglobată în ea aceeaşi cantitate de muncă socială cu o altă marfă, serveşte la exprimarea valorii acesteia. (< fr. équivalent, lat. aequivalens)

ECHIVALÉNT adj. v. concordant.

echivalént adj. m., pl. echivalénţi; f. sg. echivaléntă, pl. echivalénte

echivalént s. n., pl. echivalénte

ECHIVALÉNT2 ~e n. 1) Mărime care indică echivalenţa a două forţe sau a două acţiuni. 2) Marfă care poate servi la exprimarea valorii altei mărfi în procesul schimbului. /<fr. équivalent, lat. aequivalens, ~ntis

ECHIVALÉN//T1 ~tă (~ţi, ~te) Care echivalează; cu valoare egală. Sume ~te. /<fr. équivalent, lat. aequivalens, ~ntis

ECHIVALÉNT, -Ă adj. De valoare egală. ♦ (Despre cuvinte, locuţiuni etc.) Identic ca sens cu altul. ♦ (Despre figuri geometrice) Egal ca arie cu altă figură, fără a coincide ca formă. // s.m. Cantitate de materie, de forţă etc. egală cu o alta. [Cf. fr. équivalent, lat. aequivalens].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten