DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

echivalenta

Ads by Google:

ECHIVALÉNŢĂ, echivalenţe, s.f. 1. Egalitate de valoare, de semnificaţie, de sens; calitatea a ceea ce este echivalent. ♢ Examen de echivalenţă = examen pe care trebuie să-l treacă acela care cere recunoaşterea, cu drepturi egale, a unei diplome (nerecunoscute de stat) sau care vrea să treacă de la un tip de şcoală la altul. ♦ (Log.) Raport existent între două enunţuri care sunt adevărate sau false împreună. 2. (Med.) Denumire dată unei crize de natură epileptică, care se manifestă sub altă formă decât cea convulsivă. 3. (Mat.) Relaţie simetrică, reflexivă şi tranzitivă între elementele unei mulţimi. – Din fr. équivalence.

ECHIVALÉNŢĂ s. f. 1. însuşire a tot ceea ce este echivalent; egalitate de valoare, de semnificaţie etc. 2. (log.) relaţie între două enunţuri sau judecăţi care sunt adevărate sau false împreună. 3. (mat.) relaţie simetrică, reflexivă şi tranzitivă între elementele unei mulţimi. 4. simptom care substituie un altul obişnuit pentru o anumită boală. ♢ manifestare patologică la epileptici, care înlocuieşte crizele propriu-zise. (< fr. équivalence)

ECHIVALÉNŢĂ s. v. concordanţă.

echivalénţă s. f. → valenţă

ECHIVALÉNŢ//Ă ~e f. Egalitate cantitativă sau calitativă; proprietate a obiectelor de a fi egale (ca valoare, sens etc.). /<fr. équivalence

ECHIVALÉNŢĂ s.f. 1. Egalitate de valoare, de semnificaţie etc.; însuşirea a tot ceea ce este echivalent. ♦ (Log.) Relaţie între două enunţuri care sunt sau adevărate, sau false împreună. 2. (Mat.) Relaţie simetrică, reflexivă şi tranzitivă între elementele unei mulţimi. 3. (Med.) Simptom care substituie un altul obişnuit pentru o anumită boală. ♦ Denumire a manifestării patologice la epileptici, care înlocuieşte crizele propriu-zise. [Cf. fr. équivalence, it. equivalenza].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten