DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

ecuatorial

Ads by Google:

ECUATORÍÁL, -Ă, ecuatoriali, -e, adj., s.n. 1. Adj. Care aparţine ecuatorului, privitor la ecuator; specific, caracteristic ecuatorului. ♢ Zonă ecuatorială = zonă de circa zece grade care se întinde de o parte şi de alta a ecuatorului. Coordonate ecuatoriale = sistem de coordonate pentru determinarea locului unui astru pe sfera cerească în raport cu ecuatorul ceresc. 2. S.n. Lunetă astronomică cu un mecanism care îi permite să se rotească în jurul unei axe perpendiculare pe planul ecuatorului ceresc, în scopul urmăririi unui astru. [Pr.: -cu-a-to-ri-al] – Din fr. équatorial.

ECUATORIÁL, -Ă I. adj. 1. de (la) ecuator, specific ecuatorului. o zonă ~ă = zonă de circa 10 grade care se întinde de o parte şi de alta a ecuatorului; climă ~ă = climat din zona ecuatorială, temperatură constant ridicată şi pluviozitate abundentă; coordonate ĕ = sistem de coordonate prin care se determină poziţia aştrilor în raport cu ecuatorul ceresc. 2. care împarte în două jumătăţi. o (biol.) placă ~ă = plan median al unei celule unde cromozomii fisuraţi se grupează în cursul mitozei. II. s. n. lunetă astronomică pentru observarea mişcării stelelor şi determinarea coordonatelor lor ecuatoriale. (< fr. équatorial)

ecuatoriál adj. m. (sil. -cu-a-, -ri-al), pl. ecuatoriáli; f. sg. ecuatoriálă, pl. ecuatoriále

ecuatoriál s. n. (sil. -cu-a-, -ri-al), pl. ecuatoriále

ECUATORIÁL ~ă (~i,~e) 1) Care ţine de ecuator; propriu ecuatorului. Climă ~ă. 2) Care este situat în regiunea ecuatorului; din regiunea ecuatorului. Stat ~.Zonă ~ă zonă a globului pământesc, care se întinde de o parte şi de alta a ecuatorului. Coordonate ~e sistem de coordonate pentru determinarea poziţiei aştrilor în raport cu ecuatorul ceresc. [Sil. e-cu-a-to-ri-al] /<fr. équatorial

ECUATORIÁL s.n. (Astr.) Instrument cu care se observă mişcarea stelelor şi se determină coordonatele lor ecuatoriale. [Pron. -ri-al, var. ecvatorial s.n. / cf. fr. équatorial].

ECUATORIÁL, -Ă adj. De (la) ecuator, specific ecuatorului. ♢ Zonă ecuatorială = zonă de circa 10 grade care se întinde de o parte şi de alta a ecuatorului; coordonate ecuatoriale = sistem de coordonate prin care se determină poziţia aştrilor în raport cu ecuatorul ceresc. [Pron. -ri-al, scris şi equatorial, var. ecvatorial, -ă adj. / cf. fr. équatorial, it. equatoriale].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten