DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

edifica

Ads by Google:

EDIFICÁ, edífic, vb. I. 1. Tranz. (Adesea fig.) A zidi, a ridica (III, 5), a clădi (construcţii monumentale). 2. Tranz. şi refl. Fig. A (se) lămuri, a (se) clarifica. – Din fr. édifier, lat. aedificare.

EDIFICÁ vb. I. tr. (şi fig.) a zidi, a construi, a clădi. II. tr., refl. a (se) lămuri, a (se) clarifica. (< fr. édifer, lat. edificare)

EDIFICÁ vb. v. clădi, construi, dura, face, înălţa, ridica, zidi.

EDIFICÁ vb. v. lămuri.

edificá vb., ind. prez. 1 sg. edífic, 3 sg. şi pl. edífică

A SE EDIFICÁ mă edífic intranz. A ajunge să pătrundă clar cu mintea; a se clarifica; a se lămuri. /<fr. édifier, lat. aedificare

A EDIFICÁ edífic tranz. 1) (clădiri, case, monumente etc.) A făuri prin lucrări de construcţie; a zidi; a ridica; a înălţa; a dura; a clădi; a construi. 2) (persoane) A face să se edifice. /<fr. édifier, lat. aedificare

EDIFICÁ vb. I. 1. tr. A zidi, a construi, a clădi (mai ales construcţii monumentale). 2. tr., refl. A (se) lămuri. [P.i. edífic. / < lat. aedificare < aedes – casă, facere – a face, cf. it. edificare].

edificá (-c, -át), vb. – A construi, a ridica. Lat. aedificare (sec. XIX). – Der. edificant, adj.; edificator, adj.; edificiu, s.n.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten