DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

facultate

Ads by Google:

FACULTÁTE, facultăţi, s.f. 1. Capacitate, posibilitate, însuşire morală sau intelectuală a cuiva; aptitudine. ♦ Însuşire, capacitate pe care o are un fenomen, un obiect, un sistem etc. de a acţiona, a se dezvolta, a realiza ceva. 2. Unitate didactică şi administrativă în cadrul unei instituţii de învăţământ superior, condusă de un decan şi cuprinzând un ansamblu de discipline înrudite între ele, pentru pregătirea studenţilor şi a doctoranzilor într-un anumit domeniu de specialitate. – Din fr. faculté, lat. facultas, -atis.

FACULTÁTE s. f. I. capacitate, aptitudine fizică, psihică sau intelectuală a cuiva care îi permite a se comporta şi a acţiona într-un anumit fel. ♢ însuşire a unui fenomen, obiect, sistem etc. de a acţiona, de a se dezvolta, de a rezolva ceva. II. unitate didactică, ştiinţifică şi administrativă în cadrul unei instituţii de învăţământ superior. (< fr. faculté, lat. facultas)

FACULTÁTE s. 1. aptitudine, capacitate, însuşire, posibilitate. (~ăţi intelectuale.) 2. v. însuşire.

facultáte s. f., g.-d. art. facultăţii; pl. facultăţi

FACULT//ÁTE2 ~ăţi f. Subdiviziune didactică şi administrativă în cadrul unei instituţii de învăţământ superior, unde se pregătesc specialişti de calificare înaltă într-un anumit domeniu. [G.-D. facultăţii] /<fr. faculté, lat. facultas, ~atis

FACULT//ÁTE1 ~ăţi f. 1) Posibilitate de acţiune; capacitate; aptitudine. 2) Dispoziţie naturală pentru o anumită activitate intelectuală; capacitate; aptitudine. 3) Forţă morală sau intelectuală. [G.-D. facultăţii] /<fr. faculté, lat. facultas, ~atis

FACULTÁTE s.f. 1. Capacitate, aptitudine fizică, psihică sau intelectuală care permite unei fiinţe de a se comporta şi de a acţiona într-un anumit fel. 2. Unitate didactică ştiinţifică şi administrativă în cadrul unei universităţi sau al unui institut de învăţământ superior, condusă de un decan. [Cf. fr. faculté, lat. facultas].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten