DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

faeton

Ads by Google:

FAETÓN, faetoane, s.n. 1. Trăsură înaltă, uşoară, cu patru roţi şi cu capotă pentru scaunul din faţă, putând transporta 6-8 persoane. 2. Vehicul uşor, cu două roti, pe arcuri, cu o singură banchetă pentru persoane, tras de un cal; şaretă. [Pr.: -fa-e-] – Din fr. phaéton.

FAETÓN2 s. m. pasăre palmipedă din mările tropicale, mare, cu cioc ascuţit şi coadă lungă. (< fr. phaéton)

FAETÓN1 s. n. 1. trăsură elegantă, înaltă şi uşoară, deschisă, pe arcuri, cu o singură banchetă, trasă de un cal. 2. şaretă cu patru roţi şi cu capotă pentru scaunul din faţă. ♢ autoturism asemănător cu o trăsură. (< fr. phaéton)

faetón s. n. (sil. fa-e-), pl. faetoáne

FAETÓN2 ~i m. Pasăre acvatică exotică, de talie medie, cu cioc ascuţit şi cu coadă prelungită de două pene mari, care se hrăneşte cu peşte. [Sil. fa-e-] /<fr. phaéton

FAET//ÓN1 ~oáne n. 1) Trăsură înaltă cu patru roţi şi cu o capotă pliabilă pentru scaunul din faţă. 2) Autoturism de model vechi, fără capotă, cu două sau cu patru locuri. [Sil. fa-e-] /<fr. phaéton

FAETÓN s.n. 1. Trăsură elegantă, înaltă şi uşoară, deschisă, de diferite forme. 2. Şaretă înaltă cu două roţi. // s.m. Pasăre palmipedă din mările tropicale, cu cioc ascuţit şi coadă lungă. [Pron. fa-e-. / < fr. phaéton].

faetón (-oáne), s.n. – Trăsură descoperită. – Var. faiton. Mr. paitone. Fr. phaéton. În mr., din it. faeton.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten