DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

galet

Ads by Google:

GALÉT1, galeţi, s.m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, şlefuit şi rotunjit prin acţiunea mării, a torentelor, a gheţarilor etc. 2. Rolă care permite o mişcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la maşina de filat mătase artificială care întinde firul la ieşirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secţiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.

GALÉT2, galeţi, s.m. v. galetă.

GALÉT s. m. 1. fragment mic de rocă, piatră, cu muchiile rotunjite de acţiunea mării sau a torenţilor. 2. rolă metalică montată între două piese în mişcare, pentru a le micşora frecarea. ♢ piesă la maşina de filat mătase artificială care întinde firul la ieşirea din baia de filare. 3. element de tranformator electric, de forma unui inel, cu mai multe spire de înfăşurare. 4. secţiune a unui comutator rotativ. (< fr. galet)

galét (miner., tehn. ) s. m., pl. galéţi

GALÉ//T ~ţi m. Fragment de mineral sau de rocă, şlefuit şi rotunjit de torentul apelor, care intră în componenţa pietrişului şi conglomeratelor. /<fr. galet

GALÉT s.m. 1. Fragment mic de rocă cu muchiile rotunjite de acţiunea mării sau a torenţilor şi care prin cimentare formează conglomerate. 2. Disc de lemn, de metal etc. plasat între două suprafeţe care se mişcă una deasupra celeilalte pentru a le micşora frecarea. 3. Element de transformator electric de forma unui inel, având mai multe spire de înfăşurare. [< fr. galet].

GALÉT s.n. v. galetă.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten