DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

galon

Ads by Google:

GALÓN1, galoane, s.n. Şiret, panglică etc. de lână sau de fire ori bandă de metal prinsă pe epoleţii sau pe mânecile unei uniforme pentru a indica gradul persoanei care poartă uniforma. ♦ Şiret de lână, de mătase sau de fir, cusut ca podoabă pe haine, pe pălării etc. – Din fr. galon.

GALÓN2, galoane (galoni), s.n. (m.) 1. Unitate de măsură pentru capacitate folosită în ţările de limbă engleză şi egală cu circa patru litri. 2. (Rar) Sticlă mai mare în care se păstrează băuturi. – Din fr. gallon.

GALÓN2 s. n. unitate de măsură pentru capacitate egală cu 4,546 l în Anglia şi cu 3,785 l în S.U.A. (pentru vin) şi 4,621 l (pentru bere). (< engl., fr. gallon)

GALÓN1 s. n. fâşie, şiret, bandă de metal aplicată pe epoleţi, pe mânecile uniformelor pentru a arăta gradul. (< fr. galon)

GALÓN s. (MIL.) tresă. (Are ~oane de ofiţer.)

galón (şiret, panglică, unitate de măsură, sticlă) s. n., pl. galoáne

GAL//ÓN1 ~oáne n. 1) (mai ales în ţările anglofone) Unitate de măsură a volumului (egală cu circa 4 litri). 2) Garafă pentru băuturi având o asemenea capacitate. /<fr., engl. gallon

GAL//ÓN2 ~oáne n. 1) Fâşie de stofă sau bandă de metal care se prinde pe epoleţii sau pe mâneca unei uniforme (militare) pentru a indica gradul. 2) Şiret dintr-o ţesătură (mătase, lână etc.) cusut ca podoabă la haine sau la pălării. /<fr. galon

GALÓN1 s.n. Fâşie de stofă sau bandă de metal aplicată pe epoleţi, pe mânecile uniformelor etc. pentru a arăta gradul. [Pl. -oane. / < fr. galon].

GALÓN2 s.n. 1. Unitate de măsură pentru capacitate, egală cu 4,546 l în Anglia şi cu 3,785 l în S.U.A. 2. (Rar) Sticlă mare pentru păstrat băuturi. [Pl. -oane, (s.m.) -oni. / < fr., engl. gallon].

galón (-oáne), s.n. – Panglică, firet, şnur. Fr. galon. – Der. galonat, adj.; galonat, s.m.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten