DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

gama

Ads by Google:

GÁMA s.m. invar., s.f. 1. S.m. invar. A treia literă a alfabetului grecesc (folosită adesea şi ca simbol în matematică, fizică etc.) 2. S.f. (Fiz.: în sintagma) Raze (sau radiaţie) gama = radiaţie emisă de corpurile radioactive, având o putere de pătrundere extrem de mare. 3. S.f. (Fiz.) Unitate de măsură a masei egală cu o milionime de gram. – Din fr. gamma.

GÁMĂ, game, s.f. 1. Succesiune de sunete (şi note), care cuprinde toate sunetele unei scări muzicale, dispuse în ordinea ascendentă sau descendentă a sunetelor şi luând tonul şi numele notei cu care începe succesiunea. 2. Fig. (Pict.) Serie de tonuri şi de culori dispuse într-o succesiune armonioasă. 3. Fig. Serie, grup, succesiune de obiecte, de fenomene, de situaţii care alcătuiesc un tot (armonios). Gamă largă de sortimente. – Din fr. gamme.

GÁMĂ s. f. 1. (muz.) succesiune de opt sunete, dispuse în ordine ascendentă sau descendentă, limitată la sunetele din cuprinsul unei octave. 2. şir de mărimi scalare exprimând termenii unei serii în tehnică. 3. (fig.) serie de situaţii, valori, produse, sortimente etc. înrudite, formând un tot armonios. ♢ (pict.) succesiune de tonuri, culori care se armonizează. (< fr. gamme)

GÁMA s. f. 1. a treia literă a alfabetului grecesc, corespunzând lui g. 2. unitate de măsură a masei, o milionime de gram; microgram. 3. unitate de măsură a intensităţii câmpului magnetic, a miliona parte dintr-un oersted. 4. raze (sau radiaţii) ~ = radiaţie emisă de corpurile radioactive, cu o putere penetrantă foarte mare. (< fr., gr. gamma)

GÁMA s. (FIZ.) microgram.

gáma (fiz.) s. f., simb. γ

gámă (muzicală, de culori etc. ) s. f., g.-d. art. gámei; pl. gáme

GÁM//Ă ~e f. 1) muz. Succesiune de note muzicale în ordine ascendentă sau descendentă, cuprinse într-un interval de o octavă, care ia numele notei cu care începe această succesiune. 2) Serie de culori într-o gradaţie naturală şi armonioasă. 3) fig. Şir continuu (de obiecte, fenomene, situaţii etc.), alcătuind un tot. O ~ întreagă de sentimente. /<fr. gamme

GÁMA f. 1) Numele celei de-a treia litere din alfabetul grecesc. 2): Radiaţie ~ radiaţie electromagnetică cu o mare putere de pătrundere. /<fr. gamma

GÁMĂ s.f. 1. Scară de evaluare a unor valori sau rezultate. 2. (Muz.) Succesiune de opt sunete dispuse în ordine ascendentă sau descendentă, care ia tonul şi numele notei cu care începe. 3. (Pict.) Succesiune de tonuri, de culori care se armonizează. [< fr. gamme, it. gamma].

GÁMA s.f. 1. A treia literă a alfabetului grecesc (Γ, γ). 2. Microgram. 3. Unitate de măsură a intensităţii câmpului magnetic, egală cu a miliona parte dintr-un oersted. [< fr., gr. gamma].

Gama de produse

Gama de produse


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten