DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

rabdare

Ads by Google:

RĂBDÁRE, răbdări, s.f. 1. Faptul de a răbda; capacitate firească de a suporta greutăţi şi neplăceri fizice sau morale; putere de a aştepta în linişte desfăşurarea anumitor evenimente. ♢ Expr. A(-şi) pierde răbdarea sau a-şi ieşi din răbdare (ori din răbdări) = a-şi pierde calmul, stăpânirea de sine. A scoate (pe cineva) din răbdare (sau din răbdări) = a supăra, a enerva, a indispune (pe cineva) peste măsură. (Glumeţ). A mânca (sau a se hrăni cu) răbdări prăjite = a răbda de foame. Răbdare şi tutun, se spune cuiva care are de aşteptat mult. ♦ (Cu valoare de imperativ) Aşteaptă! 2. (Rar; la pl.) Suferinţe, lipsuri. 3. Perseverenţă, tenacitate, stăruinţă. – V. răbda.

Răbdare ≠ nerăbdare

RĂBDÁRE s. 1. (livr.) pacienţă, (înv.) târpenie. (Are o ~ îngerească.) 2. v. stăruinţă.

RĂBDÁRE s. v. chin, durere, indulgenţă, încercare, îngăduinţă, îngăduire, nă-dejde, patimă, păs, pătimire, speranţă, suferinţă, toleranţă.

răbdáre s. f., g.-d. art. răbdării; pl. răbdări

RĂBD//ÁRE ~ări f. 1) v. A RĂBDA. ♢ A scoate pe cineva din ~ (sau din ~ări) a face pe cineva să-şi piardă stăpânirea de sine; a scoate din sărite. A-şi ieşi din ~ (sau din ~ări), a-şi pierde ~area a-şi pierde stăpâ-nirea de sine; a-şi ieşi din sărite. A mânca ~ări prăjite (sau fripte) a îndura foame. Ai ~! aşteaptă! 2) Stăruinţă manifestată în executarea unui lucru. ♢ ~ area trece marea (sau cu ~area se trece marea) perseverenţa te ajută să reuseşti în cele mai grele împre-jurări. /v. a răbda


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten