DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

sablon

Ads by Google:

ŞABLÓN, şabloane, s.n. 1. Model în mărime naturală al unei piese, care serveşte la ghidarea unei unelte pentru prelucrarea prin aşchiere ori prin deformare, pentru limitarea unor porţiuni de suprafaţă pe care se aplică o vopsea etc. ♦ Instrument cu care se controlează sau se măsoară dimensiunile sau unghiurile unei piese în curs de fabricaţie. 2. Fig. Formulă stereotipă; repetare mecanică, lipsită de interes şi de originalitate a unui model oarecare; clişeu verbal. – Din germ. Schablone.

ŞABLÓN s. model, tipar. (~ de zugrăvit.)

ŞABLÓN s. v. clişeu, loc comun.

şablón s. n. (sil. -blon), pl. şabloáne

ŞABL//ÓN ~oáne n. 1) Obiect determinat după care se reproduc piese identice; model; calapod; tipar. 2) Instrument cu care se verifică dimensiunile unei piese fabricate sau în curs de producţie. ~ de control. 3) lingv. fig. Expresie stereotipă şi banală utilizată frecvent; clişeu verbal. 4) fig. depr. Model gata, lipsit de originalitate şi repetat mecanic; calapod. /<germ. Schablone

ŞABLÓN s.n. 1. Model după care se execută un obiect. 2. Ceea ce se face în mod mecanic, fără efort intelectual. 3. Formulă stereotipă, clişeu verbal.

ŞABLÓN s.n. 1. Model după care se execută un obiect. 2. Ceea ce se face în mod mecanic, fără efort intelectual. 3. Formulă stereotipă, clişeu verbal.

ŞABLÓN s.n. 1. Model, tipar după care se poate face o piesă etc. ♦ Instrument cu care se controlează sau se măsoară dimensiunile ori unghiurile unei piese în curs de fabricaţie. 2. Piesă având însemnate anumite dimensiuni, după care se reglează războiul de ţesut. 3. Tip de subiect, acţiune, personaj, procedeu etc. mult utilizat şi a cărui reluare dovedeşte incapacitatea de invenţie a autorului; (fig.) clişeu, formulă repetată invariabil. [< germ. Schablone, cf. rus. şablon].

ŞABLÓN s. n. 1. model, tipar după care se poate face o piesă etc. ♢ instrument cu care se controlează sau se măsoară dimensiunile ori unghiurile unor piese în curs de fabricaţie. 2. piesă având însemnate anumite dimensiuni, după care se reglează războiul de ţesut. 3. tip de subiect, acţiune, personaj, procedeu etc. mult utilizat şi a cărui reluare dovedeşte incapacitatea de invenţie a autorului. 4. (fig.) formulă stereotipă; clişeu verbal. (< germ. Schablone)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten