DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

sabot

Ads by Google:

SABÓT, saboţi, s.m. 1. (Mai ales la pl.) Încălţăminte făcută dintr-o bucată de lemn scobit sau dintr-o talpă de lemn cu feţe de piele groasă. 2. Îmbrăcăminte metalică de protecţie fixată la capătul unui pilon care trebuie înfipt în pământ; papuc. 3. Organ al frânei care serveşte la micşorarea vitezei sau la oprirea unei maşini. ♦ Dispozitiv care se montează pe o şină de cale ferată pentru a frâna sau a opri vagoanele. – Din fr. sabot.

SABÓT s. 1. v. papuc. 2. v. şiu.

SABÓT s. v. bocanc, gheată.

sabót s. m., pl. sabóţi

SABÓ//T ~ţi m. 1) mai ales la pl. Obiect de încălţăminte confecţionat dintr-o bucată de lemn scobit sau dintr-o talpă de lemn cu faţă de piele groasă. 2) Înveliş metalic fixat pe vârful ascuţit al unui pilon (de lemn sau de beton) pentru a-l proteja şi pentru a pătrunde mai uşor în pământ. 3) Piesă care serveşte ca organ principal la o frână cu fricţiune. ~ de frână. 4) Dispozitiv montat pe o şină de cale ferată pentru frânarea vagoanelor. /<fr. sabot

SABÓT s.m. 1. Papuc făcut dintr-o singură bucată de lemn. 2. Înveliş metalic care se fixează în vârful unui pilot de lemn, de beton etc. pentru ca acesta să poată pătrunde mai uşor în pământ. ♦ Piesă de metal, de lemn etc. folosită pentru frânarea prin frecare a roţilor, a aparatelor de ridicat etc. [< fr. sabot].

SABÓT s. m. 1. (pl.) încălţăminte din lemn (scobit). ♢ încălţăminte de protecţie cu talpă de lemn. 2. înveliş metalic în vârful unui pilot de lemn, de beton etc. pentru ca acesta să poată pătrunde mai uşor în pământ. 3. piesă de metal, de lemn etc. pentru frânarea prin frecare a roţilor. 4. organ al unei maşini agricole de recoltat, pentru rezemarea pe sol a aparatului de tăiere a plantelor. (< fr. sabot)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten