DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

talion

Ads by Google:

TALIÓN s.n. Pedeapsă sau răzbunare (specifică orânduirii sclavagiste) care constă în tratarea vinovatului în acelaşi chip în care a procedat şi el cu victima lui. ♢ Legea talionului = lege penală la unele popoare din vechime, prin care se aplică vinovatului o pedeapsă identică cu fapta de care se făcea culpabil. [Pr.: -li-on] – Din fr. talion.

talión (pedeapsă, plantă, plasture) s. n. (sil. -li-on), (plante, plasturi) pl. talioáne

TALI//ÓN ~oáne n. (în orânduirea sclavagistă) Pedeapsă sau răzbunare prin care un vinovat este supus unei pedepse care să-i provoace acelaşi rău pe care l-a produs asupra victimei. ♢ Legea ~onului lege penală la unele popoare din vechime, prin care inculpatului i se aplică o pedeapsă identică sau similară cu răul săvârşit de el. [Sil. -li-on] /<lat. talio, ~onis, fr. talion, germ. Talion

TALIÓN s.n. Pedeapsă sau răzbunare care constă în tratarea vinovatului în acelaşi chip în care a procedat şi el cu victima lui. ♦ Legea talionului = lege penală la unele popoare din vechime, potrivit căreia vinovatul era tratat în acelaşi chip cum a procedat (sau a vrut să procedeze) cu victima sa. [Pron. -li-on. / < fr. talion, cf. lat. talio < talis – la fel].

TALIÓN s. n. pedeapsă, răzbunare în tratarea vinovatului în acelaşi chip în care a procedat şi el cu victima. o legea ŭlui = lege penală la unele popoare din vechime, potrivit căreia vinovatul era tratat în acelaşi chip în care a procedat cu victima sa. (< fr. talion)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten