DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

vagon

Ads by Google:

VAGÓN, vagoane, s.n. 1. Vehicul de mari dimensiuni (propulsat sau autopropulsat), care circulă pe şine şi care serveşte la transportul persoanelor, al mărfurilor etc. ♢ Vagon de dormit = vagon cu cabine în care sunt instalate paturi pentru dormit; wagon-lit. Casă (sistem) vagon = casă ale cărei încăperi se inşiră una după alta, ca vagoanele unei garnituri de tren. ♢ Compuse: vagon-restaurant = vagon amenajat pentru a servi ca restaurant; vagon-cisternă = recipient de formă cilindrică montat pe şasiu, folosit pentru transportul lichidelor pe calea ferată. 2. Cantitate de mărfuri, de materiale care intră într-un vagon (1) şi care serveşte ca unitate de măsură. – Din fr. wagon.

VAGÓN s. vagon de dormit = patvagon, vagon-lit, (englezism ieşit din uz) sleeping-car; vagon-lit = patvagon, vagon de dormit, (englezism ieşit din uz) sleeping-car.

vagón s. n., pl. vagoáne

VAGÓN s.n. Vehicul de cale ferată, servind la transportul călătorilor, al mărfurilor, al animalelor etc. ♦ Cantitate de mărfuri (cereale, lemne etc.) care încape într-un asemenea vehicul. ♢ Vagon de dormit = vagon prevăzut cu cabine în care sunt instalate paturi pentru dormit; wagon-lit; vagon restaurant = vagon amenajat pentru a servi ca restaurant; casă (sistem) vagon = casă care are camerele aşezate una după alta, aşa cum sunt compartimentele unui vagon. [< fr. , engl. wagon].

VAGÓN s. n. 1. vehicul de cale ferată pentru transportul călătorilor, al mărfurilor, animalelor etc. o ~ de dormit = vagon prevăzut cu cabine şi paturi pentru dormit; vagon-lit; ~-restaurant = vagon amenajat pentru a servi ca restaurant; ~-cisternă = recipient cilindric montat pe şasiu, pentru transportul lichidelor; casă (sistem) ~ = casă care are camerele dispuse una după alta. 2. cantitate de mărfuri care încape într-un vagon (1). (< fr. wagon)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten