DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

balast

Ads by Google:

BALÁST, balasturi, s.n. 1. Încărcături de saci de nisip, pietriş etc. care reechilibrează o ambarcaţie sau reglează ridicarea în aer a unui aerostat; lest, savură. ♦ Cameră care se umple cu apă sau cu aer pentru a modifica greutatea unui submarin în vederea manevrei de scufundare a lui la suprafaţă. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor. 2. Pietriş, zgură etc., folosite ca aşternut pe care se montează traversele şinelor de tren; amestec de pietriş şi de nisip întrebuinţat la prepararea betonului, la pietruirea şoselelor etc. – Din fr. ballast.

BALÁST s. (MAR.) lest, savură. (~ul unei nave comerciale.)

balást s. n., pl. balásturi

BALÁST ~uri n. 1) Încărcătură specială din material greu (saci de nisip sau pietriş) care asigură echilibrul unei nave; lest. 2) Amestec de pietriş şi nisip, utilizat ca material de construcţie. 3) Strat de pietriş pe care se aşază traversele de cale ferată. 4) fig. Povară sau umplutură nedorită şi inutilă. /<fr. ballast

BALÁST s. n. 1. lest (nisip, pietriş) care asigură stabilitatea unei nave, a unei maşini agricole sau reglarea altitudinii unui balon. 2. compartiment etanş al unui submarin care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafaţă. 3. (fig.) ceea ce este inutil, de prisos. 4. strat de pietriş folosit ca pat pentru aşezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriş şi de nisip la diferite construcţii. (< fr., engl. ballast)

BALÁST s.n. 1. Încărcătură de nisip, de pietriş etc. care asigură stabilitatea unei nave sau reglarea altitudinii unui balon. ♦ Compartiment etanş al unui submarin, care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafaţă prin umplerea lui cu apă sau cu aer; lest. ♦ (Fig.) Ceea ce este inutil, de prisos, împovărător, umplutură. 2. Strat de pietriş folosit ca pat pentru aşezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriş şi de nisip folosit la diferite lucrări. [Pl. -turi, -te. / < fr. ballast, cf. engl. ballast].

balást (-turi), s.n. – Lest. Fr. ballast, din engl. ballast. Termen tehnic.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten