DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

cadran

Ads by Google:

CADRÁN, cadrane, s.n. 1. (La aparate şi instrumente de măsurat) Suprafaţă (de obicei circulară) prevăzută cu anumite diviziuni, pe care se citesc indicaţiile acului indicator al unui instrument de măsură, al unui ceasornic etc. ♢ Cadran solar = ceas solar. 2. Arc (sau sector) care reprezintă un sfert de cerc. – Din fr. cadran.

cadrán s. n. (sil. -dran), pl. cadráne

CADRÁN ~e n. 1) (la ceasuri, la aparate şi instrumente de măsurat) Suprafaţă plană, divizată şi gradată, pe care se deplasează un ac indicând o anumită valoare (de timp, de presiune, de viteză, de diferenţă de potenţial etc.). ♢ ~ solar dispozitiv constând dintr-un ansamblu de linii trasate pe o anumită suprafaţă pe care se proiectează umbra unei tije, poziţia şi lungimea căreia indică ora solară. 2) mat. Arc reprezentând un sfert de cerc. /<fr. cadran

CADRÁN s. n. 1. suprafaţă cu anumite diviziuni şi cifre pe care se citeşte deplasarea unui ac indicator. o ~ solar = instrument pentru măsurarea timpului, constând dintr-un băţ fixat pe o suprafaţă plană, a cărui umbră indică orele. 2. fiecare dintre cele patru unghiuri drepte formate prin întretăierea a două perpendiculare. ♢ arc (sector) reprezentând un sfert de cerc. (< fr. cadran)

CADRÁN s.n. 1. Suprafaţa (circulară) al cărei contur este împărţit în părţi egale şi pe care se citeşte deplasarea unui ac indicator. ♢ Cadran solar = suprafaţă plană, având în mijloc un băţ a cărui umbră indică orele. 2. Fiecare dintre unghiurile drepte formate din întretăierea a două drepte perpendiculare. ♦ Arc (sau sector) reprezentând un sfert de cerc. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. cadran, cf. lat. quadrans].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten