DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

calandru

Ads by Google:

CALÁNDRU, calandre, s.n. 1. Maşină de finisat sau de apretat ţesăturile prin presare la cald. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief a matriţelor (de stereotipie) şi pentru satinarea hârtiei. – Din fr. calandre.

calándru s. n., art. calándrul; pl. calándre

CALÁNDR//U ~e n. 1) Maşină cu cilindri rotitori prin care se trece un material flexibil pentru a-l subţia, a-l netezi, a-l imprima. 2) tipogr. Presă pentru imprimarea în relief a matriţelor (de stereotipie) şi pentru satinarea hârtiei. /<fr. calandre

CALÁNDRU, calandre, s.n. Element frontal al unei caroserii auto, plasat între faruri şi prevăzut cu prize de aer, prin care se facilitează răcirea motorului şi care contribuie, totodată, la personalizarea diverselor modele de automobile. La unele caroserii, calandrul este integrat în capota faţă. Mai este cunoscut şi sub denumirea de grilă radiator, datorită faptului că, în general, în spatele acestuia este plasat radiatorul de răcire a motorului, asigurându-se astfel un schimb mai eficient de căldură. – Din fr. calandre.

CALÁNDRU s. n. 1. maşină cu mai mulţi cilindri metalici rotitori, prin care trece şi este presat un material. 2. presă cu cilindri în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matriţelor de stereotipie. (< fr. calandre)

CALÁNDRU s.n. 1. Maşină cu mai mulţi cilindri metalici rotitori, prin care trece şi este presat un material. 2. Presă cu cilindru folosită în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matriţelor de stereotipie. [< fr. calandre].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten