DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

dama

Ads by Google:

DÁMĂ, dame, s.f. I. 1. (Înv.) Doamnă, cucoană. ♢ Loc. adj. De damă = femeiesc. 2. Femeie cu moravuri uşoare; prostituată. II. 1. (La jocul de cărţi) Fiecare dintre cele patru cărţi pe care este înfăţişată figura unei femei. 2. (La jocul de şah) Regină. 3. (La pl.) Joc alcătuit din puluri albe şi negre, care se mută după anumite reguli pe o tablă asemănătoare cu cea de şah. III. Scobitură în bordura unei ambarcaţii, în care se sprijină manşonul vâslei. – Din fr. dame, it. dama.

DÁMĂ s. f. I. 1. doamnă, cucoană. o de ~ = femeiesc. 2. femeie de moravuri uşoare, prostituată. II. 1. carte de joc pe care este desenată figura unei femei. 2. (la jocul de şah) regină. 3. (pl.) joc practicat pe o tablă ca cea de şah cu pioni sau discuri albe şi negre. III. scobitură în copastia unei ambarcaţii, în care se sprijină manşonul ramei. (< fr. dame, it. dama)

DÁMĂ s. 1. (SPORT) regină. (~ la jocul de şah.) 2. regină, (înv.) crăiasă, crăiţă. (~ de pică, la jocul de cărţi.)

DÁMĂ s. v. cocotă, cucoană, curvă, doamnă, femeie de stradă, madam, nevastă, prostituată, soţie, târfă.

dámă s. f., g.-d. art. dámei; pl. dáme

DÁM//Ă ~e f. 1) înv. Femeie (de obicei de la oraş) aparţinând păturilor privilegiate; cucoană. ♢ De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Parteneră de dans. 3) peior. Femeie de moravuri uşoare; prostituată. 4) (la jocul de cărţi) Carte pe care este înfăţişată figura unei femei. ~ de pică. 5) (la jocul de şah) Piesă centrală ca importanţă (a doua după rege); regină. ♢ Joc de ~e joc cu fise speciale albe şi negre desfăşurat pe o tablă asemănătoare cu cea de şah. /<fr. dame, it. dama

DÁMĂ s.f. I. (Rar) 1. Doamnă, cucoană. ♢ De damă = femeiesc. 2. Femeie de moravuri uşoare, prostituată. II. 1. Carte de joc pe care este desenată figura unei femei. 2. Regină (la jocul de şah). 3. (La pl.) Joc practicat pe o tablă ca cea de şah şi la care se folosesc pioni sau discuri albe şi negre. III. Scobitură în copastia unei ambarcaţii, în care se sprijină manşonul ramei. [< fr. dame, it. dama].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten