DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

far

Ads by Google:

FAR, faruri, s.n. 1. Construcţie înaltă prevăzută cu o sursă de lumină puternică, pentru semnalarea la distanţă a punctelor importante situate de-a lungul liniilor de navigaţie maritimă. 2. Corp de iluminat (la automobile, locomotive etc.) care proiectează lumina într-o anumită direcţie sub forma unui fascicul divergent. – Din fr. phare, lat. pharus, it. faro.

FAR s. n. 1. turn în care este instalat un proiector puternic, ca reper în navigaţie. 2. reflector montat în faţă la automobile, la locomotive etc. 3. ansamblul velelor, vergelor şi manevrelor unui catarg. 4. (fig.) ghid. (< fr. phare, lat. pharus, it. faro)

FAR s. proiector.

far s. n., pl. fáruri

FAR ~uri n. 1) Turn construit pe o coastă sau pe o insulă, prevăzut cu o sursă puternică de lumină în partea superioară, servind drept reper la orientarea navelor şi avioanelor în timpul nopţii. 2) Dispozitiv de iluminat, instalat în partea din faţă a unui vehicul, destinat să lumineze drumul. 3) fig. Lucru care luminează o cale nouă. 4) fig. Persoană care se află în fruntea unui domeniu de activitate, servind drept exemplu demn de urmat. /<fr. phare, lat. pharus

FAR s.n. 1. Turn în care este instalat un proiector puternic, destinat a servi ca reper în navigaţie. ♦ Reflector montat în faţă la automobile, la locomotive etc. pentru a lumina drumul. 2. Ansamblul tuturor vergelelor, velelor şi manevrelor unui catarg. [< fr. phare, cf. lat., gr. Pharos – insulă lângă Alexandria, unde Ptolomeu a ridicat un turn înalt pentru orientarea corăbiilor].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten