DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

gabarit

Ads by Google:

GABARÍT, gabarite, s.n. Şablon în al cărui contur, format din linii drepte sau curbe, trebuie să se cuprindă dimensiunile unui profil; contur, format din linii drepte sau curbe, care limitează dimensiunile maxime ale profilului unui obiect, ale unei construcţii etc. ♦ Greutate care depăşeşte limita maximă admisă sau pe cea normală. – Din fr. gabarit.

GABARÍT s. n. 1. contur poligonal care limitează dimensiunile maxime admisibile ale unui profil. ♢ greutate care depăşeşte limita maximă admisă sau pe cea normală. o ~ de încărcare = instalaţie specială care marchează limitele permise pentru încărcătura vagoanelor de marfă deschise. 2. model după care se fasonează unele piese în construcţiile de nave sau de piese de artilerie. 3. (fam.) dimensiune, statură. (< fr. gabarit)

GABARÍT s. v. dimensiune, volum.

GABARÍT s. capacitate, volum. (Maşină cu ~ redus.)

gabarít s. n., pl. gabaríte

GABARÍT ~e n. Contur constând din liniile care mărginesc dimensiunile maxime ale unui obiect (de obicei de proporţii). ♢ ~ de cale ferată contur alcătuit din doi stâlpi în poziţie verticală uniţi printr-o grindă, folosit pentru a marca limitele transversale admise pentru construcţia locomotivelor şi a vagoanelor. /<fr. gabarit

GABARÍT s.n. Contur care limitează dimensiunile maxime ale unui profil. ♦ Model după care se fasonează unele piese în construcţiile de nave sau de piese de artilerie. ♦ (Fam.) Dimensiune, statură. ♢ Gabarit de încărcare = instalaţie specială care marchează limitele permise pentru încărcătura vagoanelor de marfă deschise. [Pl. -te, -turi. / < fr. gabarit].

GABARÍT s.n. Contur care delimitează mărimea maximă a unei construcţii, a unei maşini, a unui obiect. \ (Fig.) Dimensiune.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten