DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

gaj

Ads by Google:

GAJ, gajuri, s.n. Garanţie depusă în contul unei datorii sau al executării unei lucrări; bun care se depune drept garanţie; amanet, zălog. ♦ Obiect depus, la unele jocuri de societate, de către cel care a făcut o greşeală şi care se răscumpără prin executarea unei pedepse hazlii. ♦ Asigurare, garanţie morală dată cuiva. – Din fr. gage.

GAJ s. n. 1. bun mobil depus de către un debitor la dispoziţia creditorului său drept garanţie pentru plata la termenul convenit a unei datorii; zălog, amanet. 2. (fig.) garanţie, asigurare. (< fr. gage)

GAJ s. v. amanet.

gaj s. n., pl. gájuri

GAJ ~uri n. 1) Obiect de valoare lăsat sau luat drept garanţie; amanet; zălog. 2) (în jocurile de societate) Obiect depus de un jucător care pierde cu drept de a fi răscumpărat prin executarea unei pedepse. 3) fig. Fapt care reprezintă o garanţie; asigurare. ~ de fidelitate. /<fr. gage

GAJ s.n. 1. Zălog, amanet. 2. (Fig.) Garanţie, asigurare; dovadă, mărturie. [< fr. gage, cf. it. gaggio].

gaj (-juri), s.n. – Amanet, zălog. Fr. gage. – Der. gaja, vb. (a amaneta), din fr. gager; gagist, s.m. (actor angajat; muzicant militar care nu este soldat), din fr. gagiste.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten