DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

gala

Ads by Google:

GÁLĂ1, gale, s.f. 1. Spectacol (sau şir de spectacole) cu caracter solemn, sărbătoresc, la care participă, de obicei, persoane oficiale. Gala filmului românesc. ♢ Loc. adj. De gală = de sărbătoare, solemn. 2. (în sintagma) Gală de box = competiţie sportivă la care au loc mai multe meciuri de box. – Din fr. gala.

GÁLĂ2, gale, s.f. Excrescenţă provocată de înţepăturile unor insecte pe frunzele stejarului sau ale altor plante; cec. – Din fr. galle, lat. galla.

GÁLĂ2 s. f. cecidie. (< fr. galle, lat. galla)

GÁLĂ1 s. f. 1. spectacol cu caracter festiv, oficial; ceremonie. o de ~ = sărbătoresc, solemn. 2. ~ de box = competiţie sportivă alcătuită din mai multe meciuri de box; ~ de filme = serie de filme produse de aceeaşi ţară, prezentate într-un cadru festiv. (< fr., it. gala)

GÁLĂ s. 1. v. cecidie. 2. gogoaşă de ristic, gogoaşă de stejar, (rar) galoşă, (reg.) moţochină, gogoaşă de cerneală.

GÁLĂ s. 1. v. paradă. 2. (SPORT) competiţie, întrecere, reuniune. (~ de box.)

gálă (spectacol, competiţie sportivă, excrescenţă pe frunzele unor plante) s. f., g.-d. art. gálei; pl. gále

GÁL//Ă ~e f. Serbare mare, cu caracter solemn (cu sau fără reprezentaţii artistice), având drept scop punerea în evidenţă a unor valori (materiale sau spirituale). ♢ De ~ de sărbătoare; solemn; de ceremonie. ~ de box spectacol de sport, constând din mai multe meciuri de box. [G.-D. galei] /<it. gala

GÁLĂ1 s.f. 1. Serbare mare cu caracter oficial; ceremonie. ♢ De gală = sărbătoresc, solemn. 2. Gală de box = reprezentaţie alcătuită din mai multe meciuri de box. [< fr., it. gala].

GÁLĂ2 s.f. 1. (Bot.; de obicei la pl.) Cecidie. 2. (Fig.) Lucru uşor; persoană uşor influenţabilă. [Cf. fr. galle, it., lat. galla – gogoaşă].

GALA– / GALACT(O)–, –GALACTÍE elem. „lapte“. (din fr. gala–, galact/o/–, –galactie, cf. gr. gala, –aktos)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten