DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

galion

Ads by Google:

GALIÓN, galioane, s.n. 1. Navă cu pânze folosită în trecut de spanioli ca navă de război şi pentru transportul mărfurilor. 2. Ornamentaţie (în lemn) montată la prora unor nave cu pânze. 3. (Tipogr.) Planşetă de metal sau de lemn pe care se aşază rândurile de litere culese. [Pr.: -li-on] – Din ngr. ghaleóna, fr., it. galion.

GALIÓN s. n. 1. navă spaniolă cu vele, de comerţ şi de luptă, din sec. XVI-XVII. 2. prelungire a etravei navelor cu vele care susţine bompresul. 3. sculptură la prora unor nave cu vele. 4. (poligr.) şif. (< fr. galion)

GALIÓN s. (TIPOGR.) şif. (Pe ~ se aşază zaţul.)

galión (nav., tipogr. ) s. n. (sil. -li-on), pl. galioáne

GALI//ÓN2 ~oáne n. poligr. Placă pe care se aşază rândurile culese în tipografie. /<fr., ngr. galeóni

GALI//ÓN1 ~oáne n. înv. (în Spania) Corabie folosită în trecut pentru transportarea mărfurilor (în special a aurului şi a argintului) din colonii. /<fr., ngr. ghaleóna, fr. galion

GALIÓN1 s.n. 1. Navă spaniolă cu vele, care transporta în Spania, la sfârşitul evului mediu, produsele minelor de aur şi de argint din America (Mexic şi Peru). 2. Prelungire a etravei navelor cu pânze, care susţine bompresul. ♦ Ornamentaţie care se montează uneori la prora navelor cu pânze. [Pron. -li-on. / < fr. galion].

GALIÓN2 s.n. (Poligr.) Planşetă de metal sau de lemn pe care se aşază rândurile culese. [Pron. -li-on. / < ngr. galeoni].

galión (-oáne), s.f. – 1. Navă cu pînze. – 2. Planşetă (de tipografie). Ngr. γαλείονι (DAR), tc. kalion (Şeineanu, III, 54), ambele din it. galeone. Este dublet al lui galaon, s.n. (Olt., dans tipic). – Der. galeongiu, s.m. (marinar de pe un galion), din tc. kalioncu; gălăongească, s.f. (Olt., dans tipic).


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten