DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

galvaniza

Ads by Google:

GALVANIZÁ, galvanizez, vb. I. Tranz. 1. A acoperi o piesă metalică cu un strat subţire de zinc, prin cufundare într-o baie de zinc topit, spre a o face mai rezistentă la coroziune; p. gener. a acoperi o piesă metalică cu un strat subţire din alt metal, depus prin electroliză. 2. (Fiziol.) A excita un ţesut sau un organ al corpului printr-un curent electric continuu, în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ Fig. A însufleţi, a stimula pe cineva. – Din fr. galvaniser.

GALVANIZÁ vb. tr. 1. a acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (de oţel) pentru a mări rezistenţa la coroziune. 2. a excita în mod artificial un ţesut, un organ cu ajutorul curentului galvanic, în scopuri terapeutice sau experimentale. 3. (fig.) a însufleţi. (< fr. galvaniser)

GALVANIZÁ vb. v. zinca.

galvanizá vb., ind. prez. 1 sg. galvanizéz, 3 sg. şi pl. galvanizeáză

A GALVANIZ//Á ~éz tranz. 1) (obiecte sau piese de metal) A supune galvanostegiei; a metaliza. 2) (ţesuturi sau organe ale corpului) A trata prin galvanoterapie. 3) fig. (persoane) A anima insuflând o energie neaşteptată. /<fr. galvaniser

GALVANIZÁ vb. I. tr. 1. A acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (în special de oţel) pentru a rezista mai bine la coroziune. 2. A excita în mod artificial un ţesut sau un organ cu ajutorul curentului galvanic în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ (Fig.) A însufleţi. [< fr. galvaniser, cf. it. galvanizzare].


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten