DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

icra

Ads by Google:

ÍCRĂ, icre, s.f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generică pentru ovulele de peşte. ♢ Icre negre = icre de culoare cenuşiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare roşie-portocalie, produse de unii peşti din Oceanul Pacific. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.

ÍCRĂ s. v. pulpă.

ícră s. f. (sil. -cră), pl. ícre

ÍCR//Ă ~e f. mai ales la pl. Ouşoare pe care le depun unele animale acvatice, în special peştii. ♢ ~e negre icre de culoare neagră, de morun, de nisetru sau de păstrugă, apreciate ca delicatesă. ~e roşii (sau de Manciuria) icre de culoare roşie-portocalie ale unor peşti din mările Extremului Orient, apreciate ca delicatesă. [Sil. i-cră] /<sl. ikra

ICRĂ, icre, s.f. (În special la pl.) Denumire generică pentru ouăle peştilor; în expr. salată de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de ştiucă) emulsionate sub formă de spumă albă, cu adaos de diverse ingrediente (ceapă tocată, măsline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub formă de pastă sărată, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata făcută din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar roşu = icre mari de până la 7 mm diametru, de culoare roşiatică, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca şi caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cegă, păstrugă ş.a.)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten