DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

japonez

Ads by Google:

JAPONÉZ, -Ă, japonezi, -e, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Persoană care face parte din populaţia de bază a Japoniei sau care este originară de acolo; nipon. 2. Adj. Care aparţine Japoniei sau japonezilor (1), privitor la Japonia sau la japonezi; nipon. ♢ (Substantivat, f.) Limba vorbită de japonezi (1). – Din fr. japonais.

JAPONÉZ, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Japonia. II. adj. referitor la Japonia sau la populaţia ei. o arta ~ă = artă dezvoltată în Japonia, prezentând influenţe chineze şi coreene, caracterizată prin construcţii arhitecturale religioase (pagode) şi civile (palate) din lemn, cu acoperişul curbat, cu sculpturi în lemn, bronz sau piatră şi cu picturi de un mare rafinament. ♢ (s. f.) limbă vorbită în Japonia. III. s. f. chiflă împletită. (< fr. japonais)

JAPONÉZ s., adj. nipon.

japonéz s. m., adj. m., pl. japonézi; f. sg. japonéză, g.-d. art. japonézei, pl. japonéze

JAPONÉZ2 ~ă (~i, ~e) m. şi f. Persoană care face parte din populaţia de bază a Japoniei sau este originară din Japonia; nipon. /<fr. Japonais

JAPONÉZ1 ~ă (~i, ~e) Care aparţine Japoniei sau populaţiei ei; din Japonia; nipon. /<fr. japonais

japonéz (-ză), adj. – Nipon. Fr. japonaise, cu extindere la m. a consoanei caracteristice f. (după DAR, din it. giapponese, ceea ce pare incert); pentru der., cf. amorez.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten