DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

jgheab

Ads by Google:

JGHEAB, jgheaburi, s.n. 1. Conductă sau canal deschis în partea superioară, făcut în piatră, într-un trunchi de copac etc., permiţând (prin înclinarea sa) scurgerea unui lichid sau a unui material pulverulent. ♦ Canal de scurgere pentru apă sau adăpătoare pentru vite. ♦ Streaşină. 2. Crestătură, scobitură, adâncitură. 3. Făgaş, râpă făcută la munte de şuvoiul ploilor; p. ext. vale. 4. Şănţuleţ, canal mic care serveşte la udatul semănăturilor (în grădinile de zarzavat); rigolă. 5. Scocul morii. – Din sl. žlebŭ.

JGHEÁB s. v. canal, conductă, coşciug, sicriu.

JGHEÁB s. 1. v. adăpătoare. 2. (pop.) ţurloi, ţurţur. (Apa de izvor curge pe un ~.) 3. v. rigolă. 4. v. streaşină. 5. v. scoc. 6. v. lin. (~ pentru mustuit strugurii.)

jgheab s. n., pl. jgheáburi

JGHEAB ~uri n. 1) Conductă (din lemn, din tablă sau din alt material) deschisă pe toată întinderea părţii de sus, servind la scurgerea unui lichid sau a unui material pulverulent; uluc; scoc. 2) Vas făcut din scânduri ori scobit dintr-un trunchi de copac sau din piatră, folosit pentru adăpatul vitelor; adăpătoare; uluc. 3) Şănţuleţ făcut pe muchia unei piese de lemn pentru a o îmbina cu ieşitura altei piese; crestătură; scobitură. [Monosilabic] /<sl. žlebu


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten