DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

napoleon

Ads by Google:

NAPOLEÓN, napoleoni, s.m. 1. Veche monedă franceză de aur în valoare de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I şi, mai târziu, cu cea a lui Napoleon al III-lea, care a circulat şi la noi. 2. Varietate de mere de mărime mijlocie, cu pieliţa subţire şi netedă, de culoare albă-gălbuie, cu pulpa albă, moale, fină, dulce şi parfumată. ♦ Varietate de pere de mărime mijlocie, cu pieliţa subţire, netedă, de culoare verzuie sau galbenă cu puncte cafenii, cu pulpa albă, dulce şi foarte mustoasă. ♦ Varietate de struguri cu boabe mari, ovale, gălbui, cu pieliţa groasă şi miezul nu prea cărnos. [Pr.: -le-on] – Din fr. napoléon.

napoleón (monedă) s. m. (sil. -le-on), pl.napoleóni

Napoleón (bot.) s. pr. m. (sil. -le-on)

NAPOLEÓN s.m. Veche monedă franceză de aur, care avea imprimat chipul împăratului Napoleon al III-lea. [Pron. -le-on. / < fr. napoléon, cf. Napoleon – împărat al Franţei între 1852 şi 1870].

NAPOLEÓN s. m. 1. veche monedă franceză de aur, de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I sau al III-lea. 2. varietate de mere sau de pere, de mărime mijlocie, cu pieliţa subţire şi netedă. ♢ varietate de struguri cu boabe mari, ovale, albe-gălbui. (< fr. napoléon)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten