DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

paj

Ads by Google:

PAJ, (1) paji, s.m. 1. (În evul mediu, mai ales în Europa apuseană) Tânăr nobil care se afla în serviciul unui senior, al unui rege, al unui principe etc. pentru a învăţa meşteşugul armelor şi pentru a se deprinde cu manierele de la curte; p. ext. copil de casă. 2. Pieptănătură feminină în care părul, lăsat lung pe umeri, este rulat la capete spre partea dinăuntru, imitând pieptănătura pajilor (1). [Var.: (înv.) pag s.m.] – Din fr. page, germ. Page.

PAJ s. copil de casă, (turcism înv.) icioglan.

paj s. m., pl. paji

PAJ1 ~uri n. Pieptănătură femeiască în care părul este lăsat liber în jos şi sucit la capete înăuntru. /<fr. page, germ. Page

PAJ2 ~i m. 1) (în evul mediu) Fiu de nobil aflat în serviciul unui rege sau al unui mare demnitar pentru a deprinde mânuirea armelor şi pentru a învăţa manierele de la curte. 2) Copil de casă. /<fr. page, germ. Page

pâj2, pâji, s.m. (reg.) stâlp.

pâj1, pâjuri, şi pâje, s.n. (reg.) 1. cui de lemn care se fixează obezile de lemn ale roţii; pişleag; cui la jug. 2. (înv.) tigaie de la vechile arme de foc. 3. (înv.) scobitură în lung la capătul unei piese pentru îmbucarea cu altă piesă. 4. (înv.) îndoitură, cută, pliu.

PAJ s.m. (Ist.) Tânăr nobil în serviciul unui senior feudal; copil de casă. [Var. pag s.m. / < fr. page, germ. Page].

PAJ s. m. 1. tânăr nobil în serviciul unui senior feudal, al unui rege sau împărat; copil de casă. 2. pieptănătura feminină care imită pe cea a pajului (1). (< fr. page, germ. Page)

paj (-ji), s.m. Tînăr nobil din serviciul unui rege, al unui senior etc. Fr. page.


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten