DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

radiator

Ads by Google:

RADIATÓR, radiatoare, s.n. 1. Corp, aparat sau dispozitiv care emite radiaţii. ♢ Radiator electric= aparat electric de încălzire (în care căldura este transmisă prin radiaţii). 2. Corp de încălzire format din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă aburii sau apa caldă, într-o instalaţie de încălzire centrală. 3. Dispozitiv care serveşte la răcirea apei în motoarele cu ardere internă. 4. Antenă de emisie reprezentând elementul activ al unui sistem de antene. [Pr.: -di-a-] – Din fr. radiateur, germ. Radiator.

RADIATÓR s. calorifer. (Nu s-a încălzit ~ul.)

radiatór s. n. (sil. -di-a-), pl. radiatoáre

RADIAT//ÓR ~oáre n. 1) Dispozitiv pentru răcirea apei sau a uleiului la motoarele cu ardere internă. 2) Bloc dintr-un sistem de încălzire centrală care constă din tuburi sau coloane tubulare, prin care circulă un fluid cald; calorifer. 3) Dispozitiv de răcire a tranzistoarelor. 4) Corp sau dispozitiv care elimină radiaţii. ♢ ~ electric aparat electric de încălzire a încăperilor. [Sil. -di-a-] /<fr. radiateur, germ. Radiator

RADIATÓR s.n. 1. Aparat care serveşte la răcirea apei în motoarele cu ardere internă. 2. Sistem termic care emite radiaţii. ♦ Radiator electric = aparat electric de încălzire. 3. Corp de încălzire alcătuit din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă un fluid încălzit, în scopul de a ceda căldură în mediul înconjurător. 4. Antenă de emisiune. [Pl. -oare. / < fr. radiateur, germ. Radiator].

RADIATÓR s. n. 1. parte din instalaţia de răcire sau de ungere a motoarelor cu ardere internă. 2. sistem termic care emite radiaţii. 3. corp de încălzire alcătuit din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă un fluid încălzit, în scopul de a ceda căldură în mediul înconjurător. o ~ electric = aparat electric de încălzire. 4. aparat emiţător de unde acustice sau electromagnetice. (< fr. radiateur, germ. Radiator)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten