DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

radier

Ads by Google:

RADIÉR, radiere, s.n. 1. Tip de fundaţie alcătuit dintr-un planşeu de beton armat care se întinde de obicei sub întreaga construcţie pe care o susţine. 2. Căptuşeală de beton, de bolovani sau de pavele executată pe fundul albiei unei ape, între picioarele unui pod etc., pentru a împiedica eroziunea, spălarea pământului de către ape şi adâncirea albiei. 3. Boltă de beton sau de piatră aşezată la baza unui tunel. [Pr.: -di-er] – Din fr. radier.

radiér s. n. (sil. -di-er), pl. radiére

RADIÉR ~e n. arhit. 1) Planşeu din beton armat care serveşte ca fundaţie pentru o construcţie. 2) Căptuşeală de beton sau de piatră executată pe fundul albiei unei ape pentru a evita eroziunea. [Sil. -di-er] /<fr. radier

RADIÉR s.n. 1. Element de construcţie format de obicei dintr-un planşeu de beton armat, care se întinde în toate direcţiile sub întreaga construcţie pe care o susţine. 2. v. radieră (2) s.f. / < fr. radier].

radiér s. n. 1. Planşeu de beton armat, care se întinde în toate direcţiile sub întreaga construcţie pe care o susţine. 2. Căptuşeală de beton, bolovani sau pavele, executată pe fundul albiei unei ape, între picioarele unui pod etc. împotriva eroziunii. 3. Boltă de beton sau de piatră la baza unui tunel. ♢ Canal care reglementează debitul de apă necesar plutăritului la ieşirea dintr-un baraj. (< fr. radier)


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten