DEXOnline

Dictionar Explicativ al Limbii Romane


Cauta un cuvant:

umfla

Ads by Google:

UMFLÁ, úmflu, vb. I. 1. Tranz. A mări volumul unui obiect cu pereţi elastici sau plianţi, umplându-l cu aer sau cu alt fluid. ♦ Refl. (Despre cavităţi anatomice, mai ales despre stomac) A-şi mări volumul; (despre fiinţe) a creşte în volum (în urma mâncării excesive), a avea o senzaţie de balonare. ♢ Expr. (Tranz.) A-l umfla pe cineva râsul (sau plânsul) sau (refl.) a se umfla de râs (sau plâns) = a nu-şi putea stăpâni râsul (sau plânsul), a izbucni în râs (sau în plâns). A se umfla de somn (sau de dormit) = a se sătura de somn, a dormi foarte mult. ♦ Tranz. şi refl. A (se) înfoia. Vântul umflă pânzele. ♢ Expr. (Refl.) A se umfla în pene = a se îngâmfa, a se fuduli. 2. Refl. (Despre ape) A-şi mări volumul, a creşte. ♦ (Despre lichide) A-şi ridica nivelul prin fierbere. 3. Refl. (Despre obiecte de lemn) A-şi mări volumul prin umezire. ♢ Tranz. Apa a umflat doagele. 4. Refl. (Despre piele, ţesuturi, organe etc.) A se inflama, a se congestiona. 5. Tranz. fig. (Fam.) A ridica în mod exagerat preţul, suma, proporţiile etc. 6. Tranz. fig. (Fam.) A înşfăca, a înhăţa; a prinde, a lua, a ridica. – Lat. inflare.

A (se) umfla ≠ a (se) dezumfla, a scădea

A umfla ≠ a dezumfla

UMFLÁ vb. v. apuca, exagera, făli, fuduli, grozăvi, infatua, împăuna, înfumura, în-gâmfa, înhăţa, înşfăca, lăuda, lua, mândri, prinde, semeţi.

UMFLÁ vb. 1. a se dilata. (Un fluid se poate ~.) 2. v. holba. 3. v. buhăi. 4. v. inflama. 5. (MED. VET.) a se inflama, (pop.) a se bolovăni. (Ugerul vacii s-a ~.) 6. v. înfoia. 7. v. mări.

umflá vb., ind. prez. 1 sg. úmflu, 2 sg. úmfli, 3 sg. şi pl. úmflă

A UMFLÁ úmflu tranz. 1) (obiecte cu pereţii elastici) A mări în volum prin acţiunea unui fluid. ~ balonul. ♢ A-l ~ pe cineva râsul (sau plânsul) a nu-şi putea stăpâni râsul (sau plânsul). 2) A face să se umfle. 3) (obiecte de pânză) A balona sub acţiunea unui curent puternic de aer; a înfoia. 4) fig. fam. (preţuri, sume, cifre etc.) A ridica în mod exagerat. 5) fam. A apuca brusc şi cu putere; a înşfăca; a înhăţa. ♢ ~ în spate a ridica brusc în spate. /<lat. inflare

A SE UMFLÁ mă úmflu intranz. A-şi mări volumul, depăşind limitele normale. Râul s-a umflat. Gâtul se umflă. ♢ ~ de somn a dormi mai mult decât trebuie. ~ în pene a se îngâmfa. /<lat. inflare


Trimite cuvantul pe Yahoo Messenger unui prieten